ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑ, ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Βenjamin Franklin Transatlantic Fellowship», 2022

Ο μαθητής του σχολείου μας Σάββας Παπαϊωάννου ήταν αυτός που την περασμένη Άνοιξη κέρδισε την υποτροφία «Βenjamin Franklin” και παρακολούθησε από 25 Ιουνίου έως 23 Ιουλίου 2022, εκπροσωπώντας τη χώρα μας,  στο Πανεπιστήμιο Purdue της Πολιτείας Ιντιάνα των ΗΠΑ το διεθνές Πρόγραμμα διατλαντικών συνεργασιών «Βenjamin Franklin Transatlantic Fellowship». Σημαντική για τον Σάββα η εμπειρία αυτού του ταξιδιού, που δεν τέλειωσε με την επιστροφή του. Ο Σάββας έχει την υποχρέωση της υποβολής πρότασης έργου με κοινωνικό αντίκτυπο (social project) στην κοινότητά μας και στη χώρα, το οποίο θα λάβει μερικώς χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι οι μαθητές μας-κι όχι μόνο του σχολείου μας- θα έχουν την ευκαιρία να ωφεληθούν από την δράση που θα σχεδιαστεί και θα εφαρμοστεί στο εγγύς σχετικά μέλλον! Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε τη μαρτυρία του Σάββα για την όμορφη περιπέτεια αυτού του ταξιδιού!


Κατά την περίοδο από 25 Ιουνίου έως 23 Ιουλίου 2022, είχα τη μοναδική ευκαιρία, εκπροσωπώντας την Ελλάδα μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ως υπότροφος του State Department USA και με την πολύτιμη βοήθεια της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα,  να παρακολουθήσω  στο Πανεπιστήμιο Purdue της Πολιτείας Ιντιάνα των ΗΠΑ, το διεθνές Πρόγραμμα διατλαντικών συνεργασιών «Βenjamin Franklin Transatlantic Fellowship». Το πρόγραμμα θεσπίστηκε το 2006 από το Γραφείο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του State Department, προς τιμήν του Βενιαμίν Φραγκλίνου, Αμερικανού επιστήμονα, διπλωμάτη και πολιτικού, με στόχο να εκπαιδεύσει εκπροσώπους-μαθητές 16-18 χρονών από όλον τον κόσμο, σε θέματα συνεργασίας μεταξύ των κρατών σε διάφορους τομείς, όπως η ανάπτυξη συνείδησης «πολίτη του κόσμου» για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, η διεθνής ειρήνη, η διπλωματία, οι διακρατικές συνεργασίες, ο εθελοντισμός, η διαχείριση της επικοινωνίας και των ειδήσεων και η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η παραπάνω θεματολογία αναπτύχθηκε οριζόντια μεταξύ μαθητών/τριων των χωρών της Ευρώπης, καθώς και μαθητών/τριων από τις ΗΠΑ, αλλά και κάθετα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ακαδημαϊκή κλίση του καθενός από εμάς.
Η ομάδα μας από 53 μαθητές και μαθήτριες είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση ως προς τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα, το κοινωνικό και οικογενειακό υπόβαθρο, τις θρησκευτικές και προσωπικές πεποιθήσεις, τον πολιτισμό και την κουλτούρα. Ήταν ό,τι πιο προοδευτικό μπορεί να φανταστεί κανείς, δεδομένου ότι συμβιώσαμε αρμονικά για 4 εβδομάδες, σε ιδιαίτερες συνθήκες, σε διαφορετικές Πολιτείες των ΗΠΑ όπου ταξιδέψαμε, διαμορφώνοντας δυνατές φιλίες και μαθαίνοντας πολλά ο ένας από τον άλλο. Μία εβδομάδα από τις τέσσερεις του Προγράμματος, φιλοξενηθήκαμε σε αμερικάνικη οικογένεια, εκτός του οικοτροφείου του Πανεπιστημίου, ώστε να βιώσουμε την οικογενειακή αμερικάνικη κουλτούρα από «πρώτο χέρι», κι αυτό ήταν μία ακόμη υπέροχη εμπειρία.
Το ακαδημαϊκό μέρος του Προγράμματος περιελάμβανε μαθήματα, εισηγήσεις, ομάδες εργασίας (workshops), προετοιμασία παρουσιάσεων και συνεδρίες mentoring, από προσκεκλημένους ακαδημαϊκούς, διεθνείς επιστήμονες, μέντορες και καθηγητές του Πανεπιστημίου, διαφορετικών εθνικοτήτων. Εικονικές δίκες από ανώτατους δικαστές με τη συμμετοχή των ομάδων μας και επίσημη επίσκεψη στο δικαστήριο της Ιντιανάπολης, ρητορική και debate, ήταν μερικές από τις δραστηριότητές μας. Έμφαση δόθηκε και στον εθελοντισμό, γι’ αυτό και κληθήκαμε να οργανωθούμε σε ομάδες και να προσφέρουμε εθελοντικό έργο σε μονάδα φιλοξενίας αστέγων στην πόλη Lafayette, που ήταν μια μοναδική εμπειρία. Πολύ ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα ψυχαγωγική ήταν επίσης η δράση των πρώτων ημερών με  παρουσιάσεις των χωρών, των πόλεων καταγωγής και του πολιτισμού μας, με οπτικοακουστικά μέσα, με διεθνή κουζίνα, μουσική και χορό. Το ελληνικό στοιχείο έκανε πολύ αισθητή την παρουσία του!
Εκτός από το ακαδημαϊκό μέρος του Προγράμματος, αξέχαστο μας έμεινε και το ψυχαγωγικό πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους και κρατικά κτίρια, σε μουσεία, σε αθλητικούς  χώρους για  παρακολούθηση αγώνων, σε πολιτιστικά φεστιβάλ μουσικής και φαγητού, σε εθνικά πάρκα, σε θέατρα/κινηματογράφους,  σε συναυλίες, σε εθνικές  εορταστικές εκδηλώσεις. Είχαμε την ευκαιρία να λειτουργήσουμε σε μικρές ομάδες και να εξερευνήσουμε πόλεις σε 4 Πολιτείες που επισκεφτήκαμε. Έτσι, επισκεφθήκαμε την Ιντιανάπολη, το Σικάγο, τη Φιλαδέλφεια και, τέλος, την Ουάσινγκτον (με διαμονή στο διάσημο Georgetown University), όπου είχαμε προσκληθεί για επίσημη παρουσίαση των εργασιών μας στο State Department παρουσία πολιτικών, γερουσιαστών και ανώτερων κρατικών στελεχών. Ως ένα μοναδικό πλεονέκτημα της όλης διαδικασίας αξίζει να αναφέρω την ανάθεση που έχει γίνει στον καθένα από εμάς για την υποβολή πρότασης έργου με κοινωνικό αντίκτυπο (social project) στην κοινότητά μας και στην χώρα, το οποίο θα λάβει μερικώς χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εάν μου ζητούσαν με λίγες λέξεις να περιγράψω τη συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα, θα έλεγα ότι ήταν «Μία ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής». Ξεκίνησε και τελείωσε με ένα μεγάλο και περιπετειώδες ταξίδι με αεροπλάνο που έκανα εντελώς μόνος για πρώτη φορά στη ζωή μου, και στο ενδιάμεσο εμπλουτίστηκε με ενδιαφέροντες ανθρώπους, φίλους πλέον, με τους οποίους σχεδιάζουμε ήδη τα επόμενα, γνώσεις που δε φανταζόμουν ότι θα αποκτήσω λίγο πριν την ολοκλήρωση της σχολικής μου εκπαίδευσης, κοινωνικές εμπειρίες και πολλές όμορφες εικόνες, μουσικές και γεύσεις!
Θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά το προσωπικό (Μορφωτική Ακόλουθο και συμβούλους) της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα που με επέλεξε, καθώς και για την πολύτιμη βοήθειά τους στην ασφαλή και άψογη οργάνωση του ταξιδιού, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και την σύμβουλό του για την προσφορά πολιτιστικού υλικού που προώθησα στο Πρόγραμμα  και για τη συνολική εμψύχωση και, βέβαια, τους καθηγητές και το Σχολείο μου για το ενδιαφέρον και τη θετική ενέργεια που μου μετέδωσαν ενόψει της μετάβασής μου στις Η.Π.Α.
 
Σάββας Δ. Παπαϊωάννου   
Γ Λυκείου 2022-2023 tor Advanced Text